Rakyat Selangor Boleh Sewa Rumah PPR Tanpa Deposit

Monday, March 1, 2010
SHAH ALAM, 1 Mac: Rakyat negeri Selangor yang berpendapatan rendah bakal menikmati kemudahan menyewa rumah di Projek Perumahan Rakyat atau PPR di negeri itu tanpa perlu membayar deposit.

Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan & Setinggan, Iskandar Abdul Samad dalam satu kenyataan memberitahu mesyuarat exco kerajaan negeri pada 24 Februari lalu telah memutuskan skim itu dan beberapa keringanan lain juga diberikan kepada penyewa.

"Sebelum ini deposit sehingga RM1050 perlu dibayar kepada mereka yang hendak menyewa rumah PPR. "Deposit ini akan dikurangkan dan boleh dibayar secara ansuran," katanya.

Menurut beliau lagi, buat permulaannya skim baru itu adalah terbuka kepada mereka yang hendak menyewa di PPR Taman Putra Permai, Lembah Subang dan berkuatkuasa serta merta.

"Skim ini adalah terbuka kepada mereka yang berpendapatan rendah.

"Kelayakannya adalah sama seperti mereka yang ingin memohon pengurangan sewa rumah PPR dari RM250 kepada RM124," katanya lagi.

Selain dari itu, beliau memaklumkan permohonan untuk menyewa rumah PPR dan permohonan untuk mengurangkan kadar membayar sewa RM124 boleh dibuat secara serentak dan bukan seperti sebelum ini di mana penyewa perlu memasuki rumah terlebih dahulu sebelum dibenarkan membuat permohonan pengurangan sewa.

Buat masa ini terdapat 5436 unit rumah PPR di empat kawasan iaitu di di Serendah, Kota Damansara, Lembah Subang dan Kg. Baru Hicom.

Dari jumlah itu, sebanyak 1717 unit masih kosong.

"Kerajaan Negeri berharap kelonggaran ini akan dapat memudahkan mereka yang memerlukan rumah kediaman mendapatkannya dengan segera.

"Ianya selari dengan hasrat “Kediaman Untuk Semua”, katanya.

Kerajaan selangor jelasnya sentiasa prihatin kepada masalah yang dihadapi oleh rakyat akan berusaha untuk membantu dan mengurangkan beban mereka.

Sebelum ini Selangor telah menurunkan sewa PPR dari RM250 yang dinaikkan oleh Kerajaan Barisan Nasional pada bulan Jun 2007 kepada RM124 bagi mereka yang layak.

Harakah Daily

1 Komen:

suriabohari said...

Saya mencari rumah sewa untuk tahun depn..mohon carikan...mampu sebln rm200..suami gaji kecik..0129274767 puan sue

Post a Comment

ADUAN MASALAH

Nama
Emel
Telefon
Aduan
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]

HANTAR ARTIKEL

Tajuk
Pengirim
Artikel
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]

DAFTAR DENGAN DEWAN PEMUDA PAS SHAH ALAM


Sila Isi Maklumat dibawah untuk mendaftarkan diri anda secara online dengan Dewan Pemuda PAS Kawasan Shah Alam. Khidmat anda amat diperlukan bagi memperteguhkan perjuangan yang mulia ini.
Nama
Emel
Alamat (R)
Alamat (P)
Telefon
Status
Perancangan
Blog/Website
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]