Pastikan Pakatan Pertahankan Selangor - Dr Mariah

Tuesday, March 9, 2010
RAWANG, 8 Mac: Para ahli dan penyokong PAS dan Pakatan Rakyat diberikan amaran jika mereka gagal mempertahankan Selangor dalam pilihan raya umum akan datang ini, mereka tidak akan berjaya mendapatkan negeri ini sekurang-kurangnya 50 tahun lagi.

Untuk itu, menjadi tanggungjawab para ahli dan penyokong PAS dan Pakatan Rakyat bagi memastikan Pakatan kekal mentadbir Selangor selepas pilihan raya umum ke 13 nanti.

Amaran ini diberikan oleh AJK PAS Pusat yang juga anggota Parlimen Kota Raja, Dr Siti Mariah Mahmud ketika merasmikan mesyuarat agung PAS Cawangan Bandar Tasik Puteri Sabtu lepas.

Kini, semua cawangan PAS di seluruh negara sedang sibuk bermesyuarat agung. Muktamar Tahunan PAS dijangka akan diadakan pertengahan tahun ini.

"Tahu tak kenapa Umno berusaha keras untuk membeli seramai mungkin anggota Parlimen kita sekarang...kerana mereka mahukan kuasa 2/3 dalam Dewan Rakyat.

"Dengan kuasa 2/3 ini, mereka boleh pinda perlembagaan termasuk meminda persempadanan kawasan pilihan raya ala gerymendaring yang membolehkan mereka menyusun penduduk dan pengundi ikut kehendak mereka," kata Dr Mariah.

Dr Mariah yang juga Timbalan Pengarah III Jabatan Pilihanraya PAS Pusat berkata, Umno juga sedang berusaha keras untuk mendaftarkan seramai mungkin pengundi menjelang pilihan raya umum nanti.

"Sehingga kini, 80 peratus pengundi baru yang didaftarkan di Selangor adalah dibuat oleh Umno melalui agen-agennya. Di mana petugas pilihan raya kita?" soal Dr Mariah.

Sehubungan dengan itu, beliau meminta semua pihak bekerja keras untuk mendaftarkan seramai mungkin pengundi baru bagi membolehkan mereka mengundi Pakatan dalam pilihan raya umum akan datang.

Bagi beliau, adalah malang bagi rakyat negara ini jika Umno terus berkuasa di negara ini.

"Lihat apa yang berlaku sekarang, antara 40 terkaya, adik PM dan anak bekas PM. Menteri Dalam Negeri sepupu PM. Bagi saya ini adalah kolonialisme bentuk baru...apakah kita nak biarkan perkara ini," kata Dr Mariah dalam ucapannya itu.

Bagi memastikan kekuatan PAS terus berkembang, beliau mencadangkan agar cawangan-cawangan PAS di perbanyakkan di samping ahli-ahli PAS diramaikan.

"Satu cawangan PAS perlukan 25 orang sahaja ahli. Kalau satu cawangan sudah 100 ahli, pecahkan ke beberapa cawangan. Ini kerana, bila banyak cawangan ramailah pemimpin yang dilahirkan. Kalau tidak hanya beberapa kerat pemimpin yang sama sahaja yang aktif," kata beliau.

Di majlis itu, Dr Mariah (Gambar atas) menerima borang permohonan menjadi ahli dari 15 ahli yang baru mendaftar. Kebanyakan mereka adalah bekas ahli-ahli Umno dan yang masih belum menyertai mana-mana parti politik.

Harakah Daily

0 Komen:

Post a Comment

ADUAN MASALAH

Nama
Emel
Telefon
Aduan
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]

HANTAR ARTIKEL

Tajuk
Pengirim
Artikel
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]

DAFTAR DENGAN DEWAN PEMUDA PAS SHAH ALAM


Sila Isi Maklumat dibawah untuk mendaftarkan diri anda secara online dengan Dewan Pemuda PAS Kawasan Shah Alam. Khidmat anda amat diperlukan bagi memperteguhkan perjuangan yang mulia ini.
Nama
Emel
Alamat (R)
Alamat (P)
Telefon
Status
Perancangan
Blog/Website
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]