Hantar Jemputan Debat Ke PWTC

Thursday, March 4, 2010

Yusmawati Mohd Yusof

KUALA LUMPUR, 4 MAC - Kecewa dengan tindakan Ketua Pemuda Umno Pulau Pinang, Norman Zahalan mengoyakkan surat jemputan Debat Perdana Rakyat 2010 anjuran Sekretariat Muafakat Pemuda Pakatan Rakyat negeri itu, mereka tanpa gentar menghantarnya semula ke Ibu Pejabat Umno di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).

Diketuai Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi PKR, Badrul Hisham Shahrin, mereka  menyerahkan surat jemputan tersebut di kaunter ibu pejabat parti pemerintah itu.

Tindakan itu bertujuaan  memanjangkan cabaran debat yang dianjurkan seketrariat berkenaan kepada Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin; Ketua Penerangan Pemuda Umno, Reezal Merican Naina Merican dan Presiden parti itu, Najib Razak.

Badrul berkata, ia  sebagai usaha menyelesaikan pelbagai kemelut dan serangan membuta tuli Pemuda Umno dan Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) ke meja rundingan gagal berikutan tindakan biadap Norman.

“Malangnya, setelah kita hantar surat dan sebagainya kita amat tidak boleh menyembunyikan rasa kecewa kita terhadap pemuda Umno Pulau Pinang apabila mereka mengoyakkan surat jemputan atau pelawaan debat kami.

“Sebagai sebuah parti yang yang mempunyai sejarah yang panjang, kita menyimpan sedikit hormat kepada Umno, sewajarnya  ketua pemuda Umno Pulau Pinang tidak boleh bertindak sedemikian rupa. Dia tidak megambarkan wajah yang cuba dibayangkan Presiden (Umno), Timbalan Presiden, Ketua Pemuda dan Ketua Wanita,”katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menyerahkan surat jemputan berkenaan.

Hadir sama Ketua Angkatan Muda Keadilan Pulau Pinang, Rizal Amin.

Bulan lalu sekretariat berkenaan menghantar surat jemputan kepada tiga individu iaitu Ketua Pemuda Umno Pulau Pinang, Norman Zahalan; Presiden Dewan Pernigaan Melayu Malaysia (DPMM) Pulau Pinang, Rizal Faris Mohideen dan Presiden GPMS, Jais Abdul Karim.

Bukan sahaja gagal memberi sebarang respon, malah lebih biadap Norman bertindak mengoyakkan surat tersebut di hadapan media.

Debat perdana rakyat 2010 bertajuk ‘Isu Melayu-Islam Pulau pinang: Antara Provokasi dan Kebenaran’ dijadual berlangsung pada 7 Mac ini di Tapak Expo Seberang Jaya, Pulau Pinang.

"Menagapa mereka tiga orang? Kerana mereka adalah orang yang paling lantang kedepan dalam mengeluarkan kenyataan-kenyataan tersebut. Jika benar kami juga memerlukan fakta itu untuk kami perbetulkan kerajaan pimpinan Pakatan Rakyat tetapi kita harapkan mereka tidak menikus dan hanya berani dalam media arus perdana milik mereka, namun bila ajak berdebat secara matang dan bijaksana mereka gagal hadir ia amat memalukan sekali,”katanya.

Badrul berkata, debat yang mendapat kerjasama penuh dari kerajaan negeri ini tetap diteruskan dan pimpinan utama Pulau Pinang Ketua Menteri, Lim Guan Eng juga telah menyatakan persetujuan untuk hadir.

“Kami kerajaan yang memerintah negeri Pulau Pinang mempelawa dengan baik..ayuh kita hulur tangan kita sama bincang bina negeri Pulau Pinang yang sejahtera untuk rakyat,”katanya.

TV Selangor

0 Komen:

Post a Comment

ADUAN MASALAH

Nama
Emel
Telefon
Aduan
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]

HANTAR ARTIKEL

Tajuk
Pengirim
Artikel
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]

DAFTAR DENGAN DEWAN PEMUDA PAS SHAH ALAM


Sila Isi Maklumat dibawah untuk mendaftarkan diri anda secara online dengan Dewan Pemuda PAS Kawasan Shah Alam. Khidmat anda amat diperlukan bagi memperteguhkan perjuangan yang mulia ini.
Nama
Emel
Alamat (R)
Alamat (P)
Telefon
Status
Perancangan
Blog/Website
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]