PAS ambil pendekatan berhemah dalam hubungan antara kaum

Monday, February 1, 2010
Zulkifli Sulong   
BUTTERWORTH, 1 Feb: PAS mengambil pendekatan secara berhemah dalam menangani sebarang masalah atau isu yang membabitkan kaum lain. Ini termasuklah dengan mengadakan dialog sekiranya ia boleh menjejaskan perpaduan yang sedia terjalin.
Demikian dinyatakan oleh Timbalan Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang, Mujahid Yusof Rawa dalam satu sesi dialog dengan penganut Kristian mengenai isu penggunaan kalimah Allah di Gereja Nativity of The Blessed Virgin Marry, Jalan New Ferry, Butterworth.

Menurut Mujahid lagi, dialog yang diadakan ini merupakan jalan terbaik bagi menghilangkan keraguan mana-mana pihak berkaitan isu yang sedang hangat diperkatakan ini.

"Kita mahu memberi penjelasan yang sebenar kepada penganut agama lain bahawa Islam sebenarnya tidak membenarkan mana-mana penganutnya untuk bermusuhan dengan sesiapa sahaja.


"Kita dalam PAS akan mengambil pendekatan secara berhemah bagi menyelesaikan apa jua isu yang berbangkit. Saya juga percaya melalui dialog yang diadakan ini maka kita akan dapat mengetahui pendirian sebenar sesebuah parti politik dalam menangani isu yang sengaja direka cipta atau terjadinya ia secara kebetulan sahaja.

"Oleh kerana itu maka masyarakat Kristian jangan mudah terpengaruh dengan mainan pihak tertentu yang ingin melihat negara berada dalam keadaan yang bercelaru," katanya yang juga Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional PAS.

Kemungkinan juga, kata beliau, mereka ini menjadikan isu ini sebagai suatu cara untuk mengalih pandangan masyarakat terhadap masalah yang sedang melanda mereka sekarang.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Parti Buntar berkata, PAS negeri akan tetap berpegang kepada Perkara 3 dalam Perlembagaan Negara yang termaktub didalamnya bahawa agama Islam adalah agama rasmi negara dan dalam masa yang sama menjunjung tinggi Perkara 11(4) berkaitan dengan kebebasan beragama dalam negara ini.

0 Komen:

Post a Comment

ADUAN MASALAH

Nama
Emel
Telefon
Aduan
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]

HANTAR ARTIKEL

Tajuk
Pengirim
Artikel
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]

DAFTAR DENGAN DEWAN PEMUDA PAS SHAH ALAM


Sila Isi Maklumat dibawah untuk mendaftarkan diri anda secara online dengan Dewan Pemuda PAS Kawasan Shah Alam. Khidmat anda amat diperlukan bagi memperteguhkan perjuangan yang mulia ini.
Nama
Emel
Alamat (R)
Alamat (P)
Telefon
Status
Perancangan
Blog/Website
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]