Keluhan rakyat yang Umno abaikan

Monday, January 18, 2010

Alhuseyn

Ramai Ibubapa yang anak mereka dihantar ke asrama di sekolah kerajaan bersungut dan mengeloh kerana tidak berpuas hati.

Macam mana mereka tidak berpuas hati - mereka terpaksa ambil balik anak-anak mereka diasrama pada setiap petang Jumaat selepas habis kerja kerana pihak sekolah hanya menyediakan makanan bagi murid-murid asrama.

Seorang ibu yang tinggal di Ipoh mengeluh bercampur geram kerana terpaksa mengambil anaknya yang berada diasrama sekolah yang berasingan.

"Betapa susahnya saya kerana terpaksa pergi ke dua tempat dalam satu hari yang sama - seorang di Bagan Serai dan seorang lagi di Teluk Intan.Pergi ambil dan hantar balik anak-anak setiap hujung minggu!" Keluh ibu lima anak yang bekerja di sebuah jabatan kerajaan sebagai kerani biasa.
"Itu semua pakai duit; dengar tak lama lagi harga petrol akan dinaikan lagi, makin susahlah duduk bawah BN macam ini!"
Marah sungguh si Ibu bila mengenangkan soal perbelanjaan yang semakin menghimpit kehidupannya, rakyat gulungan pertengahan. Apatah lagi mereka yang sudah sedia susah yang hidupnya umpama kais pagi makan pagi, kais petang belum tentu dapat...

"Nampaknya, hujung minggu kami sudah tidak boleh hendak kemana-mana lagi kerana terpaksa mengisahkan hal anak-anak mengambil dan menghantar mereka ke asrama ini" katanya lagi.

Dia menerangkan lagi masalah yang perlu dihadapi dengan kepulangan anak-anak di setiap hujung minggu dengan katanya, "Anak-anak yang balik tentunya bawa bersama pakaian mereka yang perlu dibasuh ...bawa buku untuk ulangkaji dan buat homework...bukankah ini semua menyusahkan mereka yang sepatutnya tidak perlu mengangkut kesana kemari benda-benda tersebut?"

"Kalau budak-budak ini tidak balik ke rumah , makan minum mereka kenalah bayar sendiri dengan membeli dikantin sekolah; bukannya murah, mahu guna RM20/ untuk dua hari itu.Kalau dah lapan hari...." Dia merenung kelangit mencongak angka untuk dibandingkan dengan jumlah pendapatan keluarganya yang dalam lingkungan RM3 ribu.Tolak duit rumah, duit kereta ....Terkebil-kebil matanya, terlopong mulutnya.

Begitulah rungutan ibubapa apabila peruntukan Bantuan Makanan Asrama telah dikurangkan. Dilaporkan, ibu bapa yang berpendapatan melebihi RM5,000 sebulan akan dikenakan bayaran RM3.00 sehari berbanding hanya RM1.00 sebelumnya.

0 Komen:

Post a Comment

ADUAN MASALAH

Nama
Emel
Telefon
Aduan
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]

HANTAR ARTIKEL

Tajuk
Pengirim
Artikel
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]

DAFTAR DENGAN DEWAN PEMUDA PAS SHAH ALAM


Sila Isi Maklumat dibawah untuk mendaftarkan diri anda secara online dengan Dewan Pemuda PAS Kawasan Shah Alam. Khidmat anda amat diperlukan bagi memperteguhkan perjuangan yang mulia ini.
Nama
Emel
Alamat (R)
Alamat (P)
Telefon
Status
Perancangan
Blog/Website
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]