Apa manfaat tingkat pendapatan kalau inflasi

Wednesday, January 20, 2010
Dzulfikar Mashoor
KUALA LUMPUR, 20 Jan: Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad mempersoal kenyataan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir supaya rakyat bersedia menghadapi inflasi, jika mahu menikmati gaji yang lebih tinggi dalam Model Ekonomi Baru.
Baginya, Mahathir hanya menunjukkan sikap bersetuju dengan tindakan kerajaan mengurangkan subsidi dan memperkenal polisi pencukaian yang baru, iaitu Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).

"Persoalannya, apakah manfaat hasil peningkatan pendapatan ini kalau rakyat (pada) masa yang sama dibebankan kos inflasi disebabkan GST (dan) penarikan subsidi yang lain," soal beliau ketika dihubungi Harakahdaily pagi tadi.
Menurutnya, sikap terlalu bergantung pada hasil (pendapatan) komoditi mentah dan cukai merupakan punca utama yang menjadikan Mahathir serta kerajaan tidak berupaya menjana pertumbuhan ekonomi yang lebih progresif dan inovatif melalui Model Ekonomi Baru tersebut.

Beliau yang juga Ahli Jaatankuasa PAS Pusat berkata, kerajaan seharusnya memperkasakan sektor perkhidmatan dan inovasi dalam Model Ekonomi Baru.
"Sektor inovasi seperti membangunkan teknologi petroleum, membangunkan kepakaran pekerja, memasarkan produk-produk dari sumber yang diperbaharui, bukannya bercakap soal model (ekonomi) yang baru, tetapi penjanaan cara yang lama,” ujarnya.
Jelas beliau lagi, inisiatif tersebut membolehkan kerajaan menawarkan gaji yang lebih berpatutan kepada pekerja tanpa perlu pada penarikan subsidi atau menaikkan cukai GST, disebabkan pendapatan yang berganda.
Beliau yang juga bekas Pengarah Pusat Penyelidikan PAS Pusat turut mendedahkan realiti kenaikan gaji para pekerja di Malaysia disebabkan pengurusan ekonomi secara konservatif, sebagaimana yang dikeluarkan oleh Bank Dunia.
"Di antara 1994 hingga 2007, 'gaji sebenar' hanya meningkat hanya 2.6 peratus pada sektor domestik dan 2.0 peratus pada sektor pembuatan. (Selama) 13 tahun, peratusan peningkatan gaji adalah begitu mendatar, hanya empat peratus, kalau gaji RM1,000 (bermakna) kenaikan hanya RM40 sahaja.
"Manakala inflasi tahun ini naik (sebanyak) 4 peratus juga. Jadi kenaikkan gaji sebenar adalah kosong atau mendatar,” jelasnya.
Pun begitu, beliau berkata kerajaan boleh melaksanakan GST sekiranya 'gaji sebenar' para pekerja benar-benar munasabah jika dibandingkan kos hidup yang sebenar disebabkan peningkatan inflasi.

0 Komen:

Post a Comment

ADUAN MASALAH

Nama
Emel
Telefon
Aduan
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]

HANTAR ARTIKEL

Tajuk
Pengirim
Artikel
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]

DAFTAR DENGAN DEWAN PEMUDA PAS SHAH ALAM


Sila Isi Maklumat dibawah untuk mendaftarkan diri anda secara online dengan Dewan Pemuda PAS Kawasan Shah Alam. Khidmat anda amat diperlukan bagi memperteguhkan perjuangan yang mulia ini.
Nama
Emel
Alamat (R)
Alamat (P)
Telefon
Status
Perancangan
Blog/Website
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]