Subsidi Rakyat "Berkira", Bayar APCO "Berapa saja"

Friday, July 16, 2010
Kenaikan harga petrol, diesel, LPG dan gula adalah tidak bertanggungjawab kerana tidak ada tindakan proaktif untuk menyediakan mekanisme bantuan kepada golongan yang paling terkesan dengan kenaikan ini, sebelum pengumuman dibuat, kata Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Di mana letaknya maruah seorang perdana menteri yang mengambil wang rakyat atas nama penstrukturan subsidi dan digunakan untuk membayar perunding asing seperti APCO sehingga mencecah RM77 juta setahun semata-mata untuk menaikkan imej beliau.

"Sedangkan bayaran kepada APCO itu hampir sama jumlahnya dengan anggaran penjimatan subsidi gula sebanyak RM126 juta (seperti diumumkan PEMANDU)," kata Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

M
alah, kesan berganda daripada kenaikan harga tersebut akan memberi tekanan kepada golongan berpendapatan rendah di bawah RM2,000 sebulan, yang mana 75 peratus adalah bumiputra yang kononnya dibela oleh BN, kata Anwar yang juga ketua umum PKR dalam satu kenyataan hari ini.

"Walaupun Dewan Rakyat telah bersidang sejak 7 Jun 2010, pengumuman kenaikan harga petrol, diesel, LPG dan gula langsung tidak dibincangkan di Dewan yang mulia itu.

"Pengumuman ini membuktikan perdana menteri dan kabinetnya tidak menghormati kedudukan Dewan Rakyat sebagai sidang tertinggi yang mewakili rakyat Malaysia.

"Dato' Sri Najib sedar ahli parlimen baik dari Pakatan Rakyat mahupun dari BN, tidak akan menyokong beliau kerana tindakan menaikkan harga tanpa menyediakan bantuan lain kepada rakyat adalah kebijakan yang tidak prihatin terhadap rakyat keseluruhannya," tegas Anwar dalam satu kenyataan hari ini.

Kenaikan harga barangan berkenaan diumumkan oleh perdana menteri dalam satu kenyataan malam tadi, yang menurutnya merupakan langkah pertama program rasionalisasi subsidi secara berperingkat-peringkat mulai hari ini.
Mulai hari ini, petrol RON 95 dan diesel naik 5 sen. RON97 tidak lagi diberikan subsidi. Ia tertakluk kepada apungan secara terkawal.
Manakala harga gula pula naik 25 sen kepada RM1.90, dengan gas LPG naik sebanyak 10 sen sekilogram.
Menurut Anwar, kerajaan persekutuan telah mengumumkan rancangan pemotongan subsidi ini sejak 2008 lagi atas alasan untuk menstrukturkan semula pemberian subsidi agar ia lebih memihak kepada golongan yang memerlukan.

"Sehingga kini, rakyat masih tertunggu-tunggu mekanisme bantuan tersebut. Pada masa yang sama, kenaikan demi kenaikan diumumkan.

"Kenaikan harga gula sebanyak 28 peratus ejak awal tahun ini (kenaikan 20 sen pada 1 Januari 2010, diikuti kenaikan 20 sen berikutnya pada 16 Julai 2010) sudah tentu akan mempunyai kesan kepada harga makanan," tambahnya.

Malah, tegas Anwar, sasaran penjimatan RM750 juta yang diumumkan pejabat perdana menteri adalah sedikit berbanding dengan keborosan dan pembaziran yang berlaku akibat kelalaian BN.
"Semalam, Dewan Rakyat dimaklumkan bahawa perbelanjaan Jabatan Perdana Menteri telah mencecah RM3.8 bilion pada 2009 dan dijangka mengatasi peruntukan RM3.9 billion bagi 2010. Ini termasuklah perbelanjaan sekretariat mantan perdana menteri dan sekretariat Permata yang dinaungi oleh isteri perdana penteri.

"Malah, penjimatan RM750 juta itu tidak setanding dengan kerugian yang ditanggung rakyat apabila konglomerat milik rakyat iaitu Sime Darby mengalami kerugian sebanyak RM946 juta dan menerima pula pampasan dari kerajaan berjumlah RM700 juta.

"Membebankan rakyat atas alasan mengurangkan defisit dan menggunakan penjimatan untuk menampung keborosan kerajaan seperti ini perlu dihentikan segera," tambahnya.

Pun begitu, katanya, beliau tidak menolak bulat-bulat kaedah penstrukturan semula subsidi untuk memastikan lebih banyak bantuan sampai terus kepada golongan 75 peratus di bawah pendapatan isi rumah RM2,000 sebulan.

"Penjimatan dari pengurangan subsidi sepatutnya disalurkan terus kepada golongan ini melalui mekanisme-mekanisme yang perlu diumumkan serentak dengan kenaikan harga.

"Saya menuntut supaya perdana menteri mengumumkan secepat mungkin bagaimanakah penjimatan RM750 juta ini akan dibelanjakan untuk rakyat.

"Nasihat saya supaya penjimatan ini disalurkan dalam bentuk kenaikan peruntukan untuk institusi pengajian tinggi, pelaburan baru dalam bidang pendidikan dan bantuan kebajikan terus kepada golongan berpendapatan di bawah RM2,000 agar penjimatan itu sampai terus kepada rakyat," tegas Anwar lagi.

Sebelum ini pun, tambahnya, kerajaan telah menggunakan alasan mengurangkan defisit apabila menaikkan harga minyak dan keperluan asas.

Bagaimanapun, tegas Anwar, tindakan itu sedikit pun tidak membantu menyelesaikan masalah defisit negara, malah ia makin meningkat.

"Bagi tahun 2008, di kemuncak kenaikan harga minyak, defisit negara melonjak kepada 4.8 peratus berbanding 3.2 peratus bagi tahun sebelum itu.

"Keadaan ini berlaku kerana kerajaan tidak berdisiplin dan tidak ada iltizam politik untuk menyalurkan penjimatan dari pemotongan subsidi ke sektor-sektor yang benar-benar memerlukan, sedangkan pembaziran dan kerugian terus berlaku," tegasnya.

Sebab itulah, kata Anwar, beliau telah menegaskan berkali-kali bahawa ubat yang paling mujarab untuk memulihkan ekonomi lahnegara adalah reformasi ekonomi yang menyeluruh, bukannya tertumpu kepada golongan lemah semata-mata.

Perdana menteri, tegasnya, tidak boleh meminta rakyat mengubah cara hidup, sedangkan kroni-kroni, ahli politik, golongan elit dan berkepentingan terus menikmati subsidi korporat seperti subsidi gas kepada penjana bebas yang menelan belanja RM18.9 billion setiap tahun, 25 kali ganda lebih besar dari penjimatan akibat potongan subsidi yang diumumkan semalam.

Berikutan itu, Anwar menggariskan empat langkah segera yang perlu diambil oleh perdana menteri untuk meyakinkan rakyat bahawa pengorbanan mereka menanggung harga yang lebih tinggi untuk mengekang defisit adalah berbaloi:

1. Mengumumkan penambahbaikan drastik kepada kaedah dan sistem perolehan yang diamalkan kerajaan agar lebih telus dan mendapatkan nilai terbaik untuk rakyat;

2. Menstrukturkan semula pemberian subsidi gas kepada IPP agar penjimatan ini dapat disalurkan kepada rakyat;

3. Mengawalselia prestasi syarikat berkaitan kerajaan dan agensi yang dipertanggungjawabkan menjaga dana awam bagi mengelakkan kerugian berbillion ringgit yang ditanggung rakyat; dan yang terpenting;

4. Membuktikan keikhlasan dalam perang menentang rasuah dengan menghentikan campur tangan politik di dalam SPRM dan Jabatan Peguam Negara.

"Rakyat akan ternanti-nanti tindakan susulan perdana menteri jika benar BN ikhlas dalam menangani kekusutan ekonomi negara.

"Jika tidak, pengumuman kenaikan harga petrol, diesel, LPG dan gula semalam hanyalah sambungan kepada rentetan penindasan rakyat berpendapatan rendah demi golongan elit dan kroni," tegas Anwar.

3 Komen:

Anonymous said...

jangan la kecoh sangat cuba baca ini faham. APCO hebat diperkatakan oleh pihak pembangkang sejak akhir akhir ini sehingga menyebabkan percanggahan pendapat yang amat, tanpa butiran jelas isu yang di mainkan oleh anwar ibrahim, hanya menyatakan kaitan perisik Israel didalam PDRM, orang orang yahudi di dalam rangkaian berkaitan kerajaan dimana mendapat kerja sama kerajaan sepenuhnya. Persoalan ini masih menjadi terjahan pembangkang sehingga dikaitan dengan UMNO.
Isu yang dimainkan oleh anwar ibrahim adalah tidak lain tidak untuk menutup kesalahan yang telah beliau lakukan terlebih dahulu pada tahun 1999. Penglibatan APPC didalam rangkaian anwar telah lama diketahui akan tetapi rakyat masih tidak diberikan penjelasan sejelas nya dimasa itu oleh anwar sendiri.
Kita ulang tayang kembalai penglibatan APPC dengan anwar sejak tahun 1999.
KUALA LUMPUR 28 Okt. – Datuk Seri Anwar Ibrahim dikatakan pernah mendesak Bank Negara Malaysia (BNM) supaya menyerahkan pengurusan rizab BNM sebanyak RM50 bilion dan dana Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) kepada sebuah kumpulan pemikir Barat yang berpusat di Washington.
Bekas Penolong Gabenor BNM, Datuk Abdul Murad Khalid berkata, sebagai balasan kepada perkhidmatan tersebut, yuran tahunan sebanyak AS$3 juta perlu dibayar kepada organisasi yang dipanggil Asia Pasific Policy Centre (APPC).
Dalam Akuan Berkanun yang didedahkan di sini hari ini, beliau mendakwa APPC diketuai oleh Douglas H. Paal, bekas pegawai kanan Majlis Keselamatan Negara Amerika Syarikat yang ”membantu menaikkan imej Anwar di AS dan Eropah.”
”Bagaimanapun,” kata Abdul Murad, ”nasib baik arahan Anwar supaya APPC menguruskan dana-dana di atas tidak berjalan.”
Beliau menyifatkan perbuatan Anwar mendesak tabung-tabung negara diuruskan oleh APPC sebagai ”ancaman dan pengkhianatan kepada kepercayaan awam.”
Tegasnya: ”Apa yang saya nyatakan itu tanpa ragu-ragu membuktikan bahawa Anwar merupakan seorang pemimpin tidak berprinsip yang bersedia mengorbankan tabung-tabung negara untuk kepentingan politiknya dengan pertolongan elemen-elemen asing.
”Perkembangan-perkembangan semasa yang berlaku di negara ini yang mengancam ketenteraman awam dan kehidupan rakyat bagi memajukan cita-cita politik Anwar adalah bukti yang cukup untuk menyokong pernyataan ini.”
Dalam Akaun Berkanun itu, Abdul Murad menceritakan bagaimana beliau sendiri mengatur bayaran AS$10 juta (RM38 juta) disumbangkan kepada APPC daripada Akaun Induk yang dikawal oleh Anwar.
Beliau mendakwa APPC ditubuhkan pada tahun 1993 oleh Douglas H. Paal dan dibiayai sebahagian besarnya oleh Anwar.
”Saya percaya kroni-kroni Anwar yang lain juga membuat sumbangan besar kepada APPC dan Douglas H. Paal. Walaupun saya tidak pasti jumlah tepat sumbangan mereka, saya yakin ia mencecah berjuta-juta dolar AS,” katanya.
Menurut beliau, APPC dan Douglas H. Paal ialah saluran utama yang digunakan oleh Anwar untuk menaikkan imej beliau di negara-negara Barat, khususnya di AS, United Kingdom dan lain-lain negara Eropah.
APPC juga melobi kuat bagi pihak Anwar dengan organisasi media antarabangsa.
APPC menganjurkan persidangan-persidangan ”The Pasific Dialogue” di bawah naungan Anwar. Dialog Pasifik Pertama diadakan di Pulau Pinang sekitar bulan November 1994.
Abdul Murad turut membuat pengakuan mengenai penentangan eksekutif-eksekutif BNM terhadap rancangan supaya Malaysia melaksanakan dasar-dasar merosak yang digunakan oleh BNM sewaktu kegawatan ekonomi pada Julai 1997.
Beliau menentang keras polisi-polisi Anwar seperti ‘Had Pinjaman Dibenar’ (Legal Lending Limit), penurunan had hutang tidak berbayar dari enam bulan kepada tiga bulan, ‘Pengecutan Kredit’ dan mengenakan kadar faedah yang tinggi.
”Sekarang baru saya sedar bahawa pendekatan tersebut merupakan rancangan politik Anwar untuk menghancurkan ekonomi negara dan menjatuhkan Malaysia dalam usaha menjemput Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) bagi membolehkan Anwar memaksa Dr. Mahathir Mohamad meletakkan jawatan dan beliau mengambil alih jawatan Perdana Menteri,” kata abdul Murad.

Anonymous said...

APCO hebat diperkatakan oleh pihak pembangkang sejak akhir akhir ini sehingga menyebabkan percanggahan pendapat yang amat, tanpa butiran jelas isu yang di mainkan oleh anwar ibrahim, hanya menyatakan kaitan perisik Israel didalam PDRM, orang orang yahudi di dalam rangkaian berkaitan kerajaan dimana mendapat kerja sama kerajaan sepenuhnya. Persoalan ini masih menjadi terjahan pembangkang sehingga dikaitan dengan UMNO.
Isu yang dimainkan oleh anwar ibrahim adalah tidak lain tidak untuk menutup kesalahan yang telah beliau lakukan terlebih dahulu pada tahun 1999. Penglibatan APPC didalam rangkaian anwar telah lama diketahui akan tetapi rakyat masih tidak diberikan penjelasan sejelas nya dimasa itu oleh anwar sendiri.
Kita ulang tayang kembalai penglibatan APPC dengan anwar sejak tahun 1999.
KUALA LUMPUR 28 Okt. – Datuk Seri Anwar Ibrahim dikatakan pernah mendesak Bank Negara Malaysia (BNM) supaya menyerahkan pengurusan rizab BNM sebanyak RM50 bilion dan dana Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) kepada sebuah kumpulan pemikir Barat yang berpusat di Washington.
Bekas Penolong Gabenor BNM, Datuk Abdul Murad Khalid berkata, sebagai balasan kepada perkhidmatan tersebut, yuran tahunan sebanyak AS$3 juta perlu dibayar kepada organisasi yang dipanggil Asia Pasific Policy Centre (APPC).
Dalam Akuan Berkanun yang didedahkan di sini hari ini, beliau mendakwa APPC diketuai oleh Douglas H. Paal, bekas pegawai kanan Majlis Keselamatan Negara Amerika Syarikat yang ”membantu menaikkan imej Anwar di AS dan Eropah.”
”Bagaimanapun,” kata Abdul Murad, ”nasib baik arahan Anwar supaya APPC menguruskan dana-dana di atas tidak berjalan.”
Beliau menyifatkan perbuatan Anwar mendesak tabung-tabung negara diuruskan oleh APPC sebagai ”ancaman dan pengkhianatan kepada kepercayaan awam.”
Tegasnya: ”Apa yang saya nyatakan itu tanpa ragu-ragu membuktikan bahawa Anwar merupakan seorang pemimpin tidak berprinsip yang bersedia mengorbankan tabung-tabung negara untuk kepentingan politiknya dengan pertolongan elemen-elemen asing.
”Perkembangan-perkembangan semasa yang berlaku di negara ini yang mengancam ketenteraman awam dan kehidupan rakyat bagi memajukan cita-cita politik Anwar adalah bukti yang cukup untuk menyokong pernyataan ini.”
Dalam Akaun Berkanun itu, Abdul Murad menceritakan bagaimana beliau sendiri mengatur bayaran AS$10 juta (RM38 juta) disumbangkan kepada APPC daripada Akaun Induk yang dikawal oleh Anwar.
Beliau mendakwa APPC ditubuhkan pada tahun 1993 oleh Douglas H. Paal dan dibiayai sebahagian besarnya oleh Anwar.
”Saya percaya kroni-kroni Anwar yang lain juga membuat sumbangan besar kepada APPC dan Douglas H. Paal. Walaupun saya tidak pasti jumlah tepat sumbangan mereka, saya yakin ia mencecah berjuta-juta dolar AS,” katanya.
Menurut beliau, APPC dan Douglas H. Paal ialah saluran utama yang digunakan oleh Anwar untuk menaikkan imej beliau di negara-negara Barat, khususnya di AS, United Kingdom dan lain-lain negara Eropah.
APPC juga melobi kuat bagi pihak Anwar dengan organisasi media antarabangsa.
APPC menganjurkan persidangan-persidangan ”The Pasific Dialogue” di bawah naungan Anwar. Dialog Pasifik Pertama diadakan di Pulau Pinang sekitar bulan November 1994.
Abdul Murad turut membuat pengakuan mengenai penentangan eksekutif-eksekutif BNM terhadap rancangan supaya Malaysia melaksanakan dasar-dasar merosak yang digunakan oleh BNM sewaktu kegawatan ekonomi pada Julai 1997.
Beliau menentang keras polisi-polisi Anwar seperti ‘Had Pinjaman Dibenar’ (Legal Lending Limit), penurunan had hutang tidak berbayar dari enam bulan kepada tiga bulan, ‘Pengecutan Kredit’ dan mengenakan kadar faedah yang tinggi.
”Sekarang baru saya sedar bahawa pendekatan tersebut merupakan rancangan politik Anwar untuk menghancurkan ekonomi negara dan menjatuhkan Malaysia dalam usaha menjemput Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) bagi membolehkan Anwar memaksa Dr. Mahathir Mohamad meletakkan jawatan dan beliau mengambil alih jawatan Perdana Menteri,” kata abdul Murad.

joecharlie said...

Asahi Breweries to use Carlsberg network in Malaysia
Sunday 18th July, 04:07 AM JST

TOKYO —
Asahi Breweries Ltd plans to use the marketing network of Danish brewer Carlsberg A/S for sales of its mainstay Super Dry beer in Malaysia to meet growing demand in Asia, following the companies’ sales cooperation in Hong Kong, company sources said Friday.

In a bid to double its overseas beer sales in 2012 from 2009, Asahi, which is lagging behind competitors in marketing abroad, is considering catching up by expanding its cooperation with Carlsberg into other markets. Super Dry beer for sale in Malaysia will be exported from Asahi’s joint venture with Qingdao Brewery Co in China as well as from Japan, the sources said.

© 2010 Kyodo News. All rights reserved. No reproduction or republication without written permission.

TKYAH KOREK PASIR LAGI.......SELANGOR AKAN KAYA KAYA

Post a Comment

ADUAN MASALAH

Nama
Emel
Telefon
Aduan
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]

HANTAR ARTIKEL

Tajuk
Pengirim
Artikel
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]

DAFTAR DENGAN DEWAN PEMUDA PAS SHAH ALAM


Sila Isi Maklumat dibawah untuk mendaftarkan diri anda secara online dengan Dewan Pemuda PAS Kawasan Shah Alam. Khidmat anda amat diperlukan bagi memperteguhkan perjuangan yang mulia ini.
Nama
Emel
Alamat (R)
Alamat (P)
Telefon
Status
Perancangan
Blog/Website
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]