Kerajaan belum sedia serah pemilihan AJK masjid kepada ahli kariah

Monday, April 5, 2010
Hazayani Zakaria  

KUALA LUMPUR, 5 April: Kerajaan belum bersedia menyerahkan pemilihan Ahli Jawatankuasa Masjid kepada ahli kariah biarpun didakwa timbul perpecahan terhadap lantikan kerajaan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Jamil Khir Baharom memberitahu demikian dalam jawapannya terhadap soalan dibangkitkan Nasir Zakaria (PAS-Padang Terap).

Nasir dalam soalannya mendakwa pelantikan jawatankuasa masjid yang dibuat kerajaan dan bukan berdasarkan pilihan ahli kariah merupakan salah satu punca berlakunya perpecahan di kalangan ahli masjid.

Beliau sewaktu mengemukakan soalan tambahan dalam sesi soal jawab lisan di Dewan Rakyat hari ini berkata, terdapat juga masjid yang tidak pernah mengadakan mesyuarat agung tahunan untuk membuat pemilihan ahli jawatankuasa.

"Sebab berlakunya masalah perpaduan di kalangan ahli masjid, kerana pelantikan ahli jawatankuasa masjid bukan dibuat berdasarkan pilihan. Malah ada masjid yang tidak pernah buat mesyuarat agung mereka.

Justeru, beliau ingin tahu samaada pihak kerajaan bersedia untuk menyerahkan urusan pelantikan pegawai-pegawai masjid kepada ahli kariah itu sendiri.

"Adakah pihak kerajaan bersedia untuk meyerahkan urusan pelantikan pegawai-pegawai masjid yang berlelayakan dan berwibawa diserahkan kepada ahli kariah itu sendiri," soalnya.

Jamil Khir bagaimanapun tidak menyatakan kesedian berbuat demikian dan berkata pepecahan berlaku akibat perbezaan pandangan.

Sebelum itu, Matulidi Jusoh (BN-Dungun) meminta Perdana Menteri menyatakan jumlah masjid dan surau seluruh negara dan langkah yang diambil oleh kerajaan untuk menjaga kebajikan jemaah masjid dan surau ini termasuk meningkatkan silaturrahim dan perpaduan ummah.

Harakah Daily

0 Komen:

Post a Comment

ADUAN MASALAH

Nama
Emel
Telefon
Aduan
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]

HANTAR ARTIKEL

Tajuk
Pengirim
Artikel
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]

DAFTAR DENGAN DEWAN PEMUDA PAS SHAH ALAM


Sila Isi Maklumat dibawah untuk mendaftarkan diri anda secara online dengan Dewan Pemuda PAS Kawasan Shah Alam. Khidmat anda amat diperlukan bagi memperteguhkan perjuangan yang mulia ini.
Nama
Emel
Alamat (R)
Alamat (P)
Telefon
Status
Perancangan
Blog/Website
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]