MB Cadang Dr Porntip Beri Keterangan Melalui Sidang Video

Sunday, April 11, 2010

KLANG 11 APR: Sekalipun Dr Pornthip Rojanasunand tidak hadir memberi keterangan dalam inkues Teoh Beng Hock, membolehkan pakar patologi terkemuka boleh berbuat demikian jika cadangan kerajaan Selangor untuk mengadakan persidangan video diterima inkues berkenaan.

Cadangan itu datangnya dari Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim sebagai  penyelesaian terbaik semua pihak , sekali gus membolehkan Dr Porntip tetap memberi keterangan pada inkues menyiasat kematian Teoh Beng Hock tanpa menggadaikan aspek keselamatannya.

“Kita menghormati keputsuan Dr Pornthip kerana ia melibatkan sebab-sebab keselamatan tapi kita mencadangkan kepada mahkamah supaya mengadakan cara telekomunikasi.

"Maknanya, Dr Pornthip berada di Bangkok, kita berada di sini, berkomunikasi melalui sistem telekomunikasi. Ini bolehh kita lakukan dan selalu boleh dilakukan,” katanya kepada TV Selangor  selepas merasmikan Karnival Klang petang ini.

Inkues itu dijadual bersambung pada 20 April ini di Shah Alam.

Mengikut Malaysiakini, Dr Pornthip mendedahkan, beliau `dinasihati' pegawai tinggi Jabatan Kehakiman Thailand - tempat beliau bertugas sebagai ketua pengarah Institut Sains Forensik Pusat - supaya jangan ke Malaysia minggu depan untuk menghadiri inkues tersebut.

"Ia disampaikan kepada saya oleh pegawai-pegawai kanan tertentu kerajaan Thai bahawa terdapat tekanan politik dari kalangan tertentu kerajaan Malaysia untuk menghalang kehadiran saya di mahkamah,"  katanya.

Beliau berkata, Kementerian Kehakiman menerima maklumat daripada kementerian luar Thailand bahawa beliau mungkin menghadapi masalah jika ke Malaysia, termasuk kemungkinan dihalang memasuki negara ini.

Kata Prontip, Kementerian Luar Thailand  menerima 'isyarat' dari kerajaan Malaysia melalui 'saluran tidak rasmi' bahawa kehadiran beliau dalam inkues tersebut, tidak disenangi.

- TV Selangor

0 Komen:

Post a Comment

ADUAN MASALAH

Nama
Emel
Telefon
Aduan
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]

HANTAR ARTIKEL

Tajuk
Pengirim
Artikel
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]

DAFTAR DENGAN DEWAN PEMUDA PAS SHAH ALAM


Sila Isi Maklumat dibawah untuk mendaftarkan diri anda secara online dengan Dewan Pemuda PAS Kawasan Shah Alam. Khidmat anda amat diperlukan bagi memperteguhkan perjuangan yang mulia ini.
Nama
Emel
Alamat (R)
Alamat (P)
Telefon
Status
Perancangan
Blog/Website
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]