Saya terus terduduk, terus menangis – rakan Aminulrasyid

Thursday, April 29, 2010
Harakahdaily   
SHAH ALAM, 29 April: “Allahyarham (Aminulrasyid) memang baik sebab saya kawan dengan dia dari kecil. Keesokan hari sekitar jam 11 atau 12 saya dapat tahu melalui kawan saya, saya terus terduduk, terus menangis,” ujar Mohd Haikal Che Harun, 15, rakan karib Aminulrasyid.
TV Selangor melaporkan suasana sedih menyelubungi tanah perkuburan remaja yang mati ditembak polis, Aminulrasyid Amzah (gambar) yang diziarahi tiga rakan karib mangsa dan beberapa pelajar Sekolah Menengah Seksyen 9 di sini, petang semalam.
Mereka termasuk Mohd Haikal duduk secara berkumpulan di sisi kubur allahyarham dan berdoa supaya kejadian yang menimpa mangsa mendapat pembelaan sewajarnya.

Ketika ditemui TV Selangor di tanah perkuburan Seksyen 21 Shah Alam, beliau kelihatan sugul dan menangis apabila ditanya mengenai sifat peribadi arwah.

“Saya kenal allahyarham masa tadika lagi. Masa kecil lagi saya kenal dia. Kami  main bola setiap hari, memang rapatlah. Dia memang baik, dia peramah. Mana ada ada merompak-merompak ini, tidak pernah.

“Allahyarham memang baik sebab saya kawan dengan dia dari kecil. Keesokan hari sekitar jam 11 atau 12 saya dapat tahu melalui kawan saya, saya terus terduduk, terus menangis.

“Masa mula-mula tahu saya tak percaya dan petang semalam sudah hendak kebumi. Ramai kawan-kawan tak percaya sebab semalam baru elok-elok main bola. Esok dah tak ada, memang tak percaya.


“Polis memang tak patut la tembak, kalau boleh tembak tayar, ini tembak kepala pula memang tak patutlah,” katanya.

Bercerita lebih lanjut, Haikal juga mendedahkan beliau hampir menyertai mangsa menaiki kereta pada malam kejadian tetapi entah mengapa menukar fikiran.

“Mula-mula allahyarham mahu pergi Seksyen 7, tengok bola. Dia ajak saya, saya tak ikut. Saya kata pada Aminul, tak payahlah sebab esok sekolah.

"Dia cakap hari ini hari last aku pergi, dia cakap last masa tu, saya tak sedar. Lepas itu betul-betul last, esok dah tak ada,” katanya.

Zaid Zainuddin, 16, pelajar Sekolah Menengah Seksyen 19, juga sedih dan kecewa dengan kejadian berkenaan yang menyebabkan beliau kehilangan seorang rakan karib.
“Saya tak tau nak cakap apa. Dekat sekolah memang rapat dengan dia. Lepas itu dia pergi kejap sebab dulu dia cakap nak belajar sama-sama, nak duduk sama-sama, pergi mana-mana sama-sama, saya sedih bila polis buat macam ni,” katanya.
Zaid marah dan kesal dengan laporan media arus perdana yang sewenang-wenang melabel allahyarham sebagai penjenayah biarpun Aminulrasyid baru berusia 15 tahun dan masih belajar.
“Saya geram dengan berita budak 15 tahun menyamun. Saya tengok berita TV3, Bernama, Astro Awani cakap jumpa parang. Kita orang sedih dan kecewa dengar berita macam itu, tak bolehlah macam tu.
"Kenapa budak ditembak macam itu,” katanya sayu.

0 Komen:

Post a Comment

ADUAN MASALAH

Nama
Emel
Telefon
Aduan
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]

HANTAR ARTIKEL

Tajuk
Pengirim
Artikel
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]

DAFTAR DENGAN DEWAN PEMUDA PAS SHAH ALAM


Sila Isi Maklumat dibawah untuk mendaftarkan diri anda secara online dengan Dewan Pemuda PAS Kawasan Shah Alam. Khidmat anda amat diperlukan bagi memperteguhkan perjuangan yang mulia ini.
Nama
Emel
Alamat (R)
Alamat (P)
Telefon
Status
Perancangan
Blog/Website
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]