Liwat II: 'Hubungan romantis' curi tumpuan

Monday, August 2, 2010

Perbicaraan liwat II membabitkan ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim bersambung hari dengan kehadiran peguam utama pihak pembelaan, - Karpal Singh - yang sebelum ini cuti sakit selama 15 hari sehingga menyebabkan perbicaraan terpaksa ditangguhkan sementara.

Walaupun, Dr Mohd Razali Ibrahim dari Hospital Kuala Lumpur dijadual memberi keterangan dan disoal balas, namun 'hubungan romantis' antara seorang timbalan pendakwa raya yang mengendalikan kes liwat ini dengan saksi utama yang juga merupakan pengadu kes ini, Mohd Saiful Bukhari Azlan dingka mencuri tumpuan.

Peguam Anwar mendesak hakim supaya membuang kes ini berdasarkan hubungan timbalan pendakwa raya, Farah Azlina Latif yang digugurkan minggu lalu dengan Mohd Saiful.

Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail minggu lalu memutuskan Farah Azlina digugurkan dari pasukan pendakwaan agar 'hubungan romantisnya' tidak akan menjejaskan kes itu.

Beliau juga telah dipindahkan dari bahagian pendakwaan, pejabat peguam negara.

Anwar tiba di mahkamah pada jam 9 pagi ini dengan diiringi oleh isterinya, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan beberapa pemimpin PKR termasuk, Saifuddin Nasution dan Dr Xavier Jeyakumar.

Selain Karpal, peguamnya yang lain yang turut hadir adalah Param Cumaraswamy dan Sankara Nair.Anwar didakwa meliwat bekas pembantunya itu di Unit 11-5-1, Kondominium Desa Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, Kuala Lumpur, antara 3.01 petang dan 4.30 petang, 26 Jun 2008.

Jika sabit kesalahan, Anwar boleh dikenakan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan disebat.

0 Komen:

Post a Comment

ADUAN MASALAH

Nama
Emel
Telefon
Aduan
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]

HANTAR ARTIKEL

Tajuk
Pengirim
Artikel
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]

DAFTAR DENGAN DEWAN PEMUDA PAS SHAH ALAM


Sila Isi Maklumat dibawah untuk mendaftarkan diri anda secara online dengan Dewan Pemuda PAS Kawasan Shah Alam. Khidmat anda amat diperlukan bagi memperteguhkan perjuangan yang mulia ini.
Nama
Emel
Alamat (R)
Alamat (P)
Telefon
Status
Perancangan
Blog/Website
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]