Beli EMU 6 gerabak, kerajaan rugi 500 juta

Wednesday, June 30, 2010
Kerajaan didakwa akan kerugian RM500 juta berikutan keputusan membeli 38 unit tren elektrik (EMU) 6 gerabak secara runding terus dari sebuah syarikat China dengan harga RM1.824 bilion lebih mahal daripada tender asal.

Menurut ahli parlimen Kuala Selangor, Dzulkifli Ahmad, syarikat Zhu Zhou Electric Locomotive yang mendapat tender asal pada 2008 untuk membekal 8 unit EMU 3 gerabak, hanya menawarkan harga RM13.725 juta seunit.

Namun selepas Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) menetap keperluan baru tahun ini kepada set EMU 6 gerabak, rundingan terus dengan syarikat sama menyaksikan harga meningkat kepada RM48 juta seunit, lebih tiga kali ganda lebih tinggi daripada harga asal.

Kata Dzulklifi, harga itu tidak munasabah biarpun setelah mengambil kira pelbagai kos lain yang mempengaruhi seperti inflasi, kadar pertukaran asing, peningkatan bahan mentah dan sebagainya.

Lebih pelik katanya, mengikut penyata keperluan KTMB, konfigurasi set EMU 6 gerabak berkenaan sebenarnya adalah gabungan dua unit set EMU 3 gerabak.

Justeru, katanya sewajarnya harga berkenaan hanya dua kali ganda atau lebih sedikit berbanding set EMU 3 gerabak itu.

"Memang ada perubahan seperti cctv dan side destination panel pada EMU 6 gerak. Kita ambil kiralah segala perubahan spesifikasi, munasabah kalau kita angkat kepada RM30 juta seunit.

"Tetapi timbalan menteri menyebut sewaktu menjawab soalan ahli parlimen Tumpat bahawa ia menjadi RM48 juta seunit," kata Dzulklifi pada sidang media di Parlimen hari ini.

Rakyat katanya ingin tahu kenapa sewaktu rundingan terus itu, kerajaan mendapat harga begitu tinggi berbanding harga sewaktu tender.

Sehubungan itu, beliau meminta kerajaan membatalkan segera surat LOA yang dikeluarkan kepada syarikat Zhu Zhou dan menyenarai-hitamkan syarikat berkenaan.

"Jawatankuasa kira-kira awam (PAC) perlu mengambil tindakan segera supaya menteri, kementerian dan pegawai-pegawai tinggi kerajaan yang terlibat dengan rundingan terus tersebut dipertanggugjawabkan atas kerugian yang bakal ditanggung kerajaan," katanya lagi.

Selain itu beliau turut menggesa agar Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia menyiasat pembelian itu bagi memastikan tiada unsur rasuah dan penyalahgunaan berlaku.

0 Komen:

Post a Comment

ADUAN MASALAH

Nama
Emel
Telefon
Aduan
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]

HANTAR ARTIKEL

Tajuk
Pengirim
Artikel
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]

DAFTAR DENGAN DEWAN PEMUDA PAS SHAH ALAM


Sila Isi Maklumat dibawah untuk mendaftarkan diri anda secara online dengan Dewan Pemuda PAS Kawasan Shah Alam. Khidmat anda amat diperlukan bagi memperteguhkan perjuangan yang mulia ini.
Nama
Emel
Alamat (R)
Alamat (P)
Telefon
Status
Perancangan
Blog/Website
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]