Mudahnya Bahan Berita Media Malaysia

Monday, December 28, 2009
MSO

ANTARA masalah yang sering menimpa seseorang editor di sesebuah akhbar ialah untuk mendapatkan bahan dijadikan berita. Inilah yang memeningkan kepala bagi seseorang editor, mencari dan menyaring bahan untuk di isi disetaip lamanan akhbar mereka. Mereka kena pilih dan cari berita yang bukan saja ada nilai berita tetapi berita yang berkualiti.

Berita yang ada nilai ialah berita yang akan menjadi tumpuan dan digemari orang untuk membacanya yang sekaligus melariskan akhbar berkenaan.

Bagaimana pun itu bukan bermakna ianya cukup dengan berita yang menjadi tarikan pembaca saja, tetapi berita itu mestilah ada matlamat, ada tujuan dan ada faedah kepada pembaca. Dalam konteks faedah ini ia boleh memberi sesuatu pengetahuan dan ilmu aru kepada pembaca, membangun bangsa, negara dan agama.

Betapa pun besar berita itu kalau ia tidak mendokong konsep dan prinsip berkenaan ia tidak ada nilai dalam erti kata sebenarnya.

Manakala prinsip sesebuah berita itu disiarkan akhbar berkenaan ialah untuk mempengaruhi pembaca agar terikut dengan kehendaknya bagi menjayakan misinya. Antara falsafah akhbar (media) ialah mempengaruhi pemikiran pembaca.

Di negara ini bahan yang dijadikan berita sangat mudah sekali. Ia tidak kira apakah bahan berkenaan menepati ciri-cirinya sebagai sebuah berita ataupun tidak, ia akan disiarkan. Asalkan bahan itu memberi untung kepada apa yang diperjuangkan media berkenaan ia akan disiarkan walaupun salah dan catatnya nyata sekali.

Paling malang lagi ada berita yang diisikan nampak sangat dibuat-buat, direka-reka sendiri. Media mengaturkan sesuatu peristiwa atau kejadian kemudian melaporkannya sebagai sebuah berita yang benar dan semula jadi.

Inilah yang berlaku dalam dunia penerbitan akhbar negara ini. Akhbar sudah tidak dapat berdiri di garis tengah, bersikap bebas melainkan mengarahkan berita dan penyiarannya mengikut agenda yang diperjuangkan. Akhbar bukan pemberi maklumat dan pelapor kejadian tetapi penggerak agenda kepada sesuatu puak.

Satu contoh terbaru ialah mengenai sekumpulan manusia yang telah berhimpun di hadapan pejabat Pas Selangor semalam untuk menyerahkan memorandum kepada pemimpin Pas negeri itu untuk mendesak agar Pas keluar dari Pakatan Rakyat.

Perhatikan bagaimana tindakan sekumpulan orang yang tidak sampai 20 orang itu diolah menjadi berita besar. Kumpulan itu mengaku mereka adalah penyokong dan pengundi Pas. Atas kapasiti itu mereka merasakan berhak untuk menasihati Pas Selangor supaya keluar dari kerajaan Pakatan.


Media yang selama ini anti kepada pembangkang, (Pas) terus mengambil kejadian berkenaan sebagai bahan berita yang benar. Tanpa menyiasat apakah kumpulan itu benar penyokong dan pengundi Pas. Mungkin kepada mereka tidak perlu siasat kerana aksi dan tindakan kumpulan manusia itu sesuai dengan apa yang dipancar dan disiarkan selama ini.

Sepatutnya dalam hal ini editor perlu menggunakan akal, kebijaksanaan dan kod etika sebagai wartawan. Mereka kena siasat apakah benar kumpulan itu dari Pas walaupun memang benar ada perhimpunan dan sepanduk yang diangkat.

Dalam konteks ini bahan berita sudah ada, tetapi kesahihan berita berkenaan pelu disiasat. Bukankah menyiarkan berita tidak benar itu satu fitnah! Mungkin itu tidak menjadi masalah. Menyiarkan berita yang pembaca sendiri sudah dapat mengagakkan sama ada benar atau tidak menunjukkan akhbar atau media yang melamporkan itu cetek sangat pemikiran mereka.

Akhbar yang berkelas arus perdana tidak seharusnya mengambil maklumat atau bahan berita daripada orang-orang yang tidak dikenali. Munasabahkan orang picisan untuk bersuara berhubung pembentukan sebuah negara? Kewibawaan sesebuah akhbar itu ialah apabila ia bersumberkan kepada pemberi maklumat yang berkedudukan, benar dan kumpulan yang dewasa, sihat akal serta berkeperibadian luhur dan bukan diurusniagakan.

Kalaulah begini corak pemikiran editor akhbar dan stesen tv di Malaysia lama kelamaan wibawa dan keyakinan orang kepada berita yang disiarkan tidak akan dipercayai lagi. Apa lagi berita-berita politik yang bersifat menyerang satu pihak. Kesan daripada sikap sambil lewa dan terlalu mementingkan kepada agenda sehingga mengabaikan kod etika kewartawanan menyebabkan berita, ulasan dan apa juga laporan mengenai politik akan ditolak mentah-mentah oleh rakyat.

Corak pemberitaan dan laporan yang dilakukan akhbar hari ini juga menjelaskan pembaca lebih cerdik daripada editor akhbar yang seharusnya lebih berpengetahuan, bertanggungjawab dalam menyiarkan apa juga laporan atau berita.

Mengenai himpunan sekumpulan orang di hadapan pejabat Pas semalam nyata ianya diupah dan apa yang menjadi persoalan di sini apakah berita yang 'diupah' itu sahih untuk menjadi sebuah berita dan diluluskan oleh profesyen persurat khabaran dan wartawan!

0 Komen:

Post a Comment

ADUAN MASALAH

Nama
Emel
Telefon
Aduan
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]

HANTAR ARTIKEL

Tajuk
Pengirim
Artikel
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]

DAFTAR DENGAN DEWAN PEMUDA PAS SHAH ALAM


Sila Isi Maklumat dibawah untuk mendaftarkan diri anda secara online dengan Dewan Pemuda PAS Kawasan Shah Alam. Khidmat anda amat diperlukan bagi memperteguhkan perjuangan yang mulia ini.
Nama
Emel
Alamat (R)
Alamat (P)
Telefon
Status
Perancangan
Blog/Website
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]