Audit: Wujud FAC kaji ketirisan berulang

Thursday, November 3, 2011
Pakatan Rakyat (PR) menggesa agar sebuah Suruhanjaya Kebertanggungjawaban Kewangan (FAC) diwujudkan segera bagi meneliti semula Laporan Ketua Audit Negara atas perkara ketirisan yang sentiasa berulang setiap tahun.
Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad yang ditemui di parlimen menjelaskan penubuhan FAC adalah amat perlu disegerakan memandangkan laporan audit tersebut banyak kepincangan berlaku pada setiap kementerian.
"Setiap kali keluar laporan audit kita melihat perkara yang sama berlaku perbelanjaan di luar jangka, pembelian tanpa kelulusan mahupun ketirisan tender-tender kerajaan serta pemilihan kontraktor yang tidak layak.
"Sebagai contoh pembelian kuda tetapi tidak digunakan kerana tidak dapat bersaing serta satu lagi isu pinjaman RM55 bilion oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang telah dibuat kepada tiga belas penerima dan akhirnya kita dapati ia adalah kerajaan sendiri.
"RM55 bilion itu bukannya satu nilai yang kecil dan perlu penilai semula terhadap laporan audit," jelasnya.
Tambah Dr Dzulkifly lagi penubuhan FAC perlu terdiri dari mereka yang bebas dari ikatan kerajaan seperti juruaudit luar yang mahir dalam bidang perakaunan serta mereka yang mempunyai pakar dalam peringkat undang-undang.
Dr Dzulkefly juga memberitahu penubuhan FAC mesti berbeza dengan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) yang mana PAC terdiri daripada ahli-ahli parlimen dari Pakatan Rakyat dan juga Barisan Nasional, yang bertindak sebagai audit dalaman, manakala FAC perlu terdiri dari badan yang bebas.
"FAC perlu bebas untuk melakukan pemeriksaan semula setiap kementerian mengikut laporan audit itu dan bila dikenal pasti wujud kesilapan mahupun penyelewengan dalam perbelanjaan peruntukan maka tindakan perlu diambil.
"Setiap tindakan yang akan diambil bukan hanya tertumpu kepada kakitangan kerajaan tetapi is perlu melibatkan menteri dan timbalan menteri," sambungnya lagi.
Katanya, kerajaan perlu dengan segera mewujudkan FAC sebagai bukti bahawa ada ketelusan dalam pentadbiran Perdana Menteri dalam menangani soal ketirisan perbelanjaan pada setiap kementerian.
"Jika Perdana Menteri mengatakan beliau telus dalam pentadbiran untuk mengatasi ketirisan perbelanjaan maka FAC perlu diwujudkan segera," ulasnya lagi.
(Dipetik dari Harakahdaily, 2 Nov)

3 Komen:

Unknown said...

saya mengucapkan banyak terimakasih kepada KI HADAK yang telah menolong saya dalam kesulitan,ini tidak pernah terfikirkan dari benak saya kalau nomor yang saya pasang bisa tembus dan ALHAMDULILLAH kini saya sekeluarga sudah bisa melunasi semua hutang2 kami,sebenarnya saya bukan penggemar togel tapi apa boleh buat kondisi yang tidak memunkinkan dan akhirnya saya minta tolong sama KI HADAK dan dengan senang hati beliau mau membantu saya..,ALHAMDULIL LAH nomor yang dikasi KI semuanya bener2 terbukti tembus dan baru kali ini saya menemukan dukun yang jujur,jangan anda takut untuk menhubungiya jika anda ingin mendapatkan nomor yang betul2 tembus seperti saya,silahkan hubungi KI HADAK DI 085=259=457=111 ingat kesempat tidak akan datang untuk yang kedua kalinya dan perlu anda ketahui kalau banyak dukun yang tercantum dalam internet,itu jangan dipercaya kalau bukan nama KI HADAK

Anonymous said...

UT/UT/UT/UT/UT/UT/UT/UT/UT/UT

Anonymous said...

173视讯 , 173影音 , 6699影音视讯聊天室 , 173影音视讯直播 , ut视讯聊天室 , mmbox视讯网 , 夏娃视讯 , showlive聊天网 , 美女视讯 , 伊莉视频影片区

Post a Comment


ADUAN MASALAH

Nama
Emel
Telefon
Aduan
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]

HANTAR ARTIKEL

Tajuk
Pengirim
Artikel
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]

DAFTAR DENGAN DEWAN PEMUDA PAS SHAH ALAM


Sila Isi Maklumat dibawah untuk mendaftarkan diri anda secara online dengan Dewan Pemuda PAS Kawasan Shah Alam. Khidmat anda amat diperlukan bagi memperteguhkan perjuangan yang mulia ini.
Nama
Emel
Alamat (R)
Alamat (P)
Telefon
Status
Perancangan
Blog/Website
Image Verification
captcha
Sila Masukkan Teks dari Imej Di Sebelah: [ Refresh Image ] [ What's This? ]